Etteilla 270v.

Jean-Baptiste Alliette 1.3.1738 – 13.12.1791. Mies, josta tuli siemenkauppias; siemenkauppias josta tuli painotuotteiden myyjä; painotuotteiden myyjä josta tuli aikansa suosituin Tarot-ennustaja (Gladiator-leffan tyyliin – kuule kuinka Hans Zimmerin musiikki pauhaa taustalla). Alliette käänsi sukunimensä kirjaimet toisinpäin, ja Etteilla-nimen alla syventyi eri traditioihin: astrologiaan, alkemiaan ja ennen kaikkea Tarot-pakkaan. Vuonna 1783 Etteilla julkaisi maailman ensimmäisen Tarot-opaskirjan, mikä oli varta vasten tarkoitettu perehdyttämään korttien ennustukselliseen ja esoteeriseen käyttöön. Court de Gébelinin ideoille uskollisena Etteilla vannoi, että Tarot todellakin on Thothin Kirja, sisältäen koko muinaisen maailman viisauden:

Saamme syystäkin olla hämmästyksissämme, että aika joka hävittää, ja tietämättömyys joka muuttaa kaiken, on sallinut sellaisen teoksen, joka on koottu luomisen 1828. vuonna, 171 vuotta vedenpaisumuksen jälkeen ja kirjoitettu 3953 vuotta sitten, säilyä omaan aikaamme asti. Tämä teos on seitsemäntoista viisaan miehen työn tulos; heidän joukossaan oli Hermeksen toinen jälkeläinen Athotis, joka oli Chamin pojanpoika ja Nooan pojanpojanpoika; tämä Hermes-nimen kolmas kantaja laati Thothin kirjan esi-isiensä tieteen ja viisauden mukaan.” (Manière de se récréer avec le jeu de cartes nommées tarot [A way to entertain oneself with the pack of cards called tarots], 1783)

Stuart Kaplan jatkaa: “Etteilla tunsi temput omien aikalaistensa mielikuvituksen ja mielipiteiden vangitsemiseksi. Hän sovelsi Tarot-pakan omaan järjestelmäänsä ja edisti korttipeliä kaikin tavoin. . . Alliettesta tuli täten ylipappi Etteilla, suuri näkijä, Le Célèbre Etteilla. Hän asettui asumaan Hôtel de Crilloniin, Rue de la Verrerien varrelle Pariisiin ja hänen kannatuksensa oli ennennäkemätön. Vuoden 1789 vaarallisina päivinä hän ennusti monen ranskalaisen kohtalon aikojen tapahtumien uhrina.” (Tarokkien salaisuudet, s.54)

Etteilla julkaisi oman Tarot-pakkansa vuonna 1788. Kuten opaskirjakin, tämä pakka oli ensimmäinen laatuaan, missä kortit selvästi liitettiin esoteerisiin asioihin. Valttikorteissa meille näyttäytyy ensimmäisenä luomiskertomus, tämän jälkeen kohtaamme kaikki neljä kardinaalihyvettä. Merkittävät muutokset eivät lopu tähän; Etteilla myös ensimmäisenä numeroi kaikki kortit (täytyyhän Thothin Kirjan sivut olla numeroitu, right?) ja hänen ansiotaan ovat myös korttien käänteiset merkitykset. Etteilla myös ensimmäisenä kehitteli avainsanat jokaiselle kortille. Heinäkuun ensimmäinen vuonna 1790 myös näki Nouvelle Ecole de Magie:n (Magian Uusi Koulu) avajaiset Pariisissa. Koulussa Etteilla opetti yhdessä poikansa kanssa magiaan ja Tarotiin liittyviä asioita. Etteillan ansiota on myöskin sana cartonomancie, josta myöhemmin vakiintui muoto ‘cartomancie’. Ilman Etteillan ja hänen koulukuntansa vaikutusta Court de Gébelinin ajatukset Tarotista olisivat saattaneet hautautua pitkäksi aikaa (Decker, DePaulis & Dummett: A Wicked Pack of Cards, s.74-99).
 
    
p.s. legendan mukaan Etteillalta karkasi loppuaikoina mopo käsistä; hänen suunnittelemansa Suuri Kohtalon Kuvio käyttää Tarot-pakan kaikki 78 korttia…  
  

This entry was posted in Ei kategoriaa and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*