Tunteet, Maljojen kuningatar

Päivän tarot: Maljojen kuningatar.

Maljojen kuningatar viittaa sekä maansa, että arvonsa puolesta vesi-elementtiin, eli tunnemaailmaan. Myös alitajunta on vahvasti läsnä, onhan Rider-pakan kuningattaren jalat melkein vedessä, ja vesi on Rider-pakassa vahvasti mielletty kuvaavan alitajuntaa.

Tunnemaailman tutkiminen on tärkeässä osassa henkisen kasvun työssä. Yksi työn päämääristä, ehkä se tärkein, on itsensä ja toimintojensa tunteminen. Gurdjieffin mukaan ihmiskone muodostuu kolmesta keskuksesta (parista muustakin keskuksesta spekuloidaan, mutta nämä kolme ovat ne pääasialliset keskukset): ajattelu-, tunne- ja liikekeskuksesta.

Epäilemättä tunnekeskus on näistä keskuksista voimakkain ja sillä on suurin päätäntävalta ihmisen toiminnassa. Osa ihmisistä voi suoralta kädeltä myöntää tämän asian, mutta jotkut pitävät itsepintaisesti kiinni ajatuksesta rationaalisen ajattelun voitosta. Ihminen voi tietenkin pyöritellä päässään vaikka minkälaisia ajatuksia ja kuvitella niiden edustavan järjen ääntä. Totuus lienee kuitenkin niin, että ainakin päätöksenteko on enimmäkseen tunnepohjaista, ja ajattelu lähinnä selittää toimintaa ja keksii ”järkeviä” syitä tehdyille päätöksille ja toiminnalle. Ihmisellä on suuri tarve saada luotua omasta toiminnastaan ja minäkuvastaan koherentti ja johdonmukainen kuva. Satunnaisten, ristiriitaistenkin, tunnereaktioiden mukaan toimiminen ei lisää tätä minän yhtenäisyyden vaikutelmaa, joten ajattelun on jatkuvasti paikkailtava minäkuvaa selityksellä ja luomalla järkiperäisyyden harhan. Tällainen toiminta on tietenkin lähes täysin alitajuista.

Edellinen kelailu oli tietysti pitkälti omaa mielipidettä asiasta, mutta viitteitä asiaan kyllä löytyy myös tutkimuksista. Esimerkiksi aivovauriopotilailla saattaa olla suuria vaikeuksia päätöksenteossa kun vauriot on tunteita käsittelevillä alueilla vaikka älylliset kyvyt olisivat entisellään.

Osa ihmisistä on melko hyvin kosketuksissa tunteisiinsa. Osalle taas tunteet jäävät paljolti tiedostamattoman puolelle. Tietenkin myös tunteiden vahvuus vaihtelee ja eri ihmisissä erilaiset asiat herättävät erilaisia tunnereaktoita. Tutkimusten mukaan tunteiden tunnistamiseen liittyviä ongelmia, eli ns. aleksitymiaa, ilmenee 8 prosentilla naisista ja 12 prosentilla miehistä.

This entry was posted in Ei kategoriaa and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Tunteet, Maljojen kuningatar

 1. tarotpuu says:

  Hyvin kirjoitettu, tykkäsin. Vesi-/tunne-elementin suurempi merkitys näkyy mielestäni jo senkin kautta, että ihmiskropassa ’vedellä on valta’. Jos ja kun olemme yli 50% vettä (todennäköisesti useimmilla n. 60%), olemme silloin Tarotin vinkkelistä myös yli 50% tunnetta. Malja Kuningatar GD:n & Rider-pakan systeemissä on todellakin kaikkein ’vetisin’, johtuen korttiin liittyvästä elementtiparista, Veden Vesi-elementti (kaikki 4 kuningatarta edustavat Vesi-elementtiä, samoin kaikki Malja-kortit). Haastepuolena kortissa onkin ”vadin nurin meneminen” tai ”draama queen” -suhtautuminen – tämä toki koskee myös miehiä, koska hovikortit eivät ole sukupuolisidonnaisia (kuningatar voi yhtä hyvin kuvastaa miestä siinä missä kuningas naista – kyse ominaisuuksista, ei sukupuolesta).

  Toisaalta haaste voi Malja Kuningattaren kohdalla liittyä myös tunteiden erottamiseen tai ”tunneälyyn”, muistan muutamankin asiakkaan sanoneen kortin kohdalla, että heillä on vaikeuksia erottaa omia tunteita toisten tunteista; liika herkkyys tuottaa ongelmia siinä missä herkkyyden puutekin (tai tukahduttaminen). Yksi tärkeimpiä Malja-kortteja tämä kuningatar, etenkin itsetuntemuksen näkökulmasta. Mielenkiintoista on tarkastella eri pakkojen versioita tästä kortista – mielestäni kortin kuvamaailma (erityisesti tämän kortin kohdalla) kertoo hyvin paljon korttien tekijästä itsestään.

 2. Jyrki says:

  Tuli mieleen myös sellainen pointti, kun ihmettelin, että miksi kuningattaren malja on pröystäilevän komea (näyttää enemmän joltain liiton arkilta) verrattuna kuninkaan, tai vaikka ässän maljaan, ja että miksi kuningatar katsoo kuppiaan niin tuimasti, että ehkä kortti voi varoitella myös tunteiden liiallisesta korostumisesta. Loppupelissä tunteethan – kuten myös ajattelu – on pelkkä aistielin maailmassa ja kehossa selviämisen apuna. Ne kertoo tuntemusten kautta sosiaalisten tilanteiden luonteen, varoittaa vaaroista, edesauttaa valintojen tekemisessä jne.. Eli voi olla joskus syytä hiukan katsoa etteivät tunteet ala vaikuttaa liian arvokkailta ja tärkeiltä ja ala hallita elämää.

 3. tarotpuu says:

  Kyllä kyllä, hyviä pointteja. Toisaalta tuota ’hienompaa maljaa’ on selitetty myös sillä, että koska kyseinen kuningatar on paremmin sinut itsensä ja tunteidensa kanssa (mikäli ns. homma hanskassa), hän on pystynyt rakentamaan näkymättömästä jotain konkreettista (sisäisestä todellisuudesta ulkoiseen maailmaan); tätä kautta kortti liitetään mm. luovuuden eri puoliin. Mutta totta toinenkin puoli – uppoutua voi liikaa, oli kyseessä sitten luova työskentely tai tunteet.. Veden Vesi-elementti – hukkumisen vaara.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*