Miekkojen 9 ja työn aloittaminen

Miekkojen yhdeksän

Miekkojen yhdeksikössä kuvataan juuri painajaisesta herännyt ihmishahmo, jonka pään päällä yön kauhut vielä roikkuvat. Hahmo voi tietysti olla myös ahdistuksissaan kasvot kämmeniinsä painanut surun murtama henkilö. Negatiivisten ajatusten riivaama uneton miekkamaailmassa.

Oli tarkempi tulkinta mikä tahansa, kortti puhuu selkeästi negatiivisista ajatuksista. Ehkä ne ovat unenkaltaista illuusiota, tai todellinen yllä uhkaavasti roikkuva miekkaverho, sitä lienee turha sen pidemmälle ihmetellä, tärkeämpää on käsitellä negatiivisten ajatusten roolia omassa elämässä.

Alunperin aloin kirjoittamaan tätä blogia tukemaan omaa konkreettista henkistä työtäni, mutta aikalailla teoreettiseksi homma meni heti alusta. Työn tekemisen pointti ei kuitenkaan ole pyöritellä teoreettisia ajatuksia ja vaikuttaa fiksulta, vaan tehdä työtä omien ajatusten, tunteiden ja kehon kanssa.

Viime aikoina olen yrittänyt päästä jonkinlaisiin kosketuksiin negatiivisten ajatusteni ja tunteideni kanssa. Näiden työstäminen jälkijunassa on kuitenkin toivotonta. Tunnetta on mahdoton palauttaa enää sen jälkeen kun se on haihtunut, ja negatiivisten ajatusten pyöritteleminen vapaaehtoisesti tuntuu lähinnä masokismilta. Vihaisen, pelokkaan tai kielteisen minän tilalle noussut tämänhetkinen minä ei oikeastaan edes ole se sama negatiivinen tyyppi, joten hänen kanssaan työskentely on yhtä tyhjän kanssa.

Kielteisen tilanteen päällä ollessa työskentely taas on älyttömän vaikeaa. Jotkut tilanteet ovat tietysti helpompia kuin toiset, esimerkiksi pelot – varsinkin irrationaalisiksi ymmärretyt – ovat siinä mielessä helppoja, että niistä usein haluaakin eroon. Suuttumus taas on tila josta useimmiten ei halua eroon, varsinkaan jos suuttumus tuntuu oikeutetulta.

Konfliktitilanteessa useimmiten rationaalisesti ymmärtää, että suuttumus ja vihaisesti reagointi ainoastaan lisää bensaa liekkeihin. Kuitenkin tunne kaltoin kohdelluksi tulemisesta viiltää egoa sen verran syvään, että ainoa vaihtoehto tuntuu olevan negatiivinen reagointi. Jos tämä reagointi ei ulotu ulkoiseen toimintaan asti, niin se vähintäänkin lamauttaa sisäisen toiminnan: ajatukset pyörii loukatuksi tulemisen tunteen ympärillä tuntikausia.

Tässä minulla on työsarkaa aika paljon. Tämä on tavallaan se nollapiste jota olisi tarkoitus lähteä työstämään.

This entry was posted in Ei kategoriaa and tagged , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*